משרד הבריאות הקים מוקד מלחמה בפייק ניוז על חיסוני הקורונה, וענקי המדיה החברתית הודיעו כי יסירו פרסומים שקריים, אך עדיין - שמועות שקריות על חיסוני הקורונה שיכולים להציל חיים של מיליונים, ממשיכות לזרוע פחד בעולם. אלו הן 10 הטענות השקריות הנפוצות - והאמת.
אחרי חודשים ארוכים של המתנה - הושלמו חיסוני הקורונה והופצו למדינות רבות בעולם. כך, מתקרבת האנושות צעד נוסף לעבר מיגור מגפת הקורונה שגרמה למותם של קרוב ל-1.6 מיליון איש ולהדבקה של יותר מ-70 מיליון. עם זאת, ולמרות הליך הבדיקה הקפדני שעברו חיסוני פייזר ומודרנה שהצביעו על היעילות והבטיחות הגבוהים ביותר שתועדו אי פעם בחיסונים, קבוצות מתנגדי לחיסונים ממשיכות לזרוע אימה ברשתות החברתיות כדי למנוע חיסונים. יש לציין שבמקרה של מגפת הקורונה, סירוב להתחסן מעמיד בסכנה את הסובבים אותנו.
1. החיסונים חודרים ל-DNA ומשנים את האישיות
חשוב להבהיר שחיסוני הקורונה לא משנים דבר בתא החי. חיסוני פייזר ומודרנה, כמו חיסונים נוספים שבדרך, מושתתים על טכנולוגיה של מולקולת ה- mRNA המושמדת בגוף תוך כמה שעות מרגע הזרקתה, היא איננה חודרת לגרעין תאים שבה שוכן ה-DNA, ואינה משנה דבר בתא קיים.
2. החומר הגנטי בחיסון גורם לגידולים סרטניים
חיסוני הקורונה אינם מכילים חומרים גנטיים. מולקולת ה-mRNA לא משפיעה על המערכת הגנטית בגוף, היא בעלת אורך חיים קצר מאוד של כמה שעות, ואינה מגבירה את הסיכון לסרטן.
3. החיסונים לקורונה גורמים למוות
באחרונה פורסמו כמה מודעות אבל של ישראלים שלכאורה מתו לאחר שקיבלו חיסון. מעבר לעובדה שעדיין לא ניתן אף חיסון נגד קורונה בישראל, אין כל הוכחה לכך שהחיסונים גורמים למוות.
4. חיסוני הקורונה לא נבדקו מספיק
הטכנולוגיה של חברת פייזר ומודרנה מנוסה כבר שמונה שנים. החברות ערכו מאות ניסויים, חלקם גם בבני אדם, בחיסונים רבים המושתתים על הטכנולוגיה הזו. שיטת ה-mRNA התגלתה כבטוחה ולא מסוכנת, גם בניסויים בבעלי חיים וגם בבני אדם.
5. חיסוני הקורונה הדביקו אנשים ב-HIV
המיתוס הזה הומצא בשבוע האחרון, בעקבות דיווח על חיסון לקורונה שפותח באוסטרליה שהניסויים בו הופסקו לאחר שהוביל לבדיקת HIV חיובית שגויה בקרב המתחסנים.
חיסוני הקורונה לא גורמים להדבקה במחלות, גם לא באיידס. יתרה מזאת: החיסון של פייזר נבדק גם על נשאי HIV וחולי איידס, ונמצא יעיל ביותר ובטוח.
6. חברות החיסונים מסתירות את המידע האמיתי מהציבור
כל המידע המלא, על כל שלב ניסוי בחיסונים, מופיע בהרחבה באתר ה-FDA ובאתרי חברות החיסונים, כך שכל המידע בנוגע לחיסון שקוף ומונגש לציבור.
למרות האישור המהיר שקיבלו החיסונים של פייזר, הם עמדו בסטנדרטים קפדניים ביותר ואושרו בידי הרשות המחמירה ביותר בעולם לאישור חיסונים, ה-FDA.
7. חיסוני הקורונה נועדו להשתלת שבבים באנשים
שמועה זו רצה ברשת כבר כמה חודשים, תחת הטענה כי החיסונים פותחו על ידי חברות טכנולוגיה וסייבר, שמטרתן להשתיל באמצעות הזריקות שבבים זעירים שיעקבו אחרי אנשים. מדובר בשמועה שהצמיחה כנפיים. מובן שמדובר בשמועה שאין לה שחר. חיסונים אינם מכילים שבבים, ואף חיסון לקורונה לא נועד לעקוב אחרי בני אדם או להשתיל גופים זרים בתוכם.
8. חיסוני הקורונה מדביקים בווירוס הקורונה
חיסוני הקורונה של פייזר ומודרנה, כמו יתר החיסונים שרבים מאתנו קיבלו בילדותנו ובעת גיוסנו לצבא, לא מכילים שום וירוס. החיסונים של פייזר ומודרנה מכילים מולקולת mRNA סינתטית. בנוסף, החיסונים לא מדביקים באף מחלה, לא ויראלית ולא אחרת.
9. חיסוני הקורונה גורמים לפגיעה מוחית
המיתוס על פגיעה מוחית החל בעקבות מחקר שקרי של רופא בריטי בשם אנדו וייקפילד, שפרסם מאמר תרמית בכתב העת Lancet ובו טען שחיסונים גורמים לאוטיזם. מאוחר יותר התברר כי שיקר, וכי אין כל קשר בין חיסונים לאוטיזם. רשיונו הרפואי של וייקפליד נשלל, והמאמר השקרי הוסר מארכיון כתב העת הרפואי הנחשב. היום כבר ברור כי חיסונים, כולל חיסוני הקורונה, אינם גורמים לפגיעות מוחיות, וגם אינם משפיעים על מערכת העצבים.
10. החיסונים יגרמו לתופעות לוואי שנים אחרי קבלת הזריקה
זה אולי החשש המרכזי של אלה שמסרבים לקבל את חיסוני הקורונה: הפחד מפני תופעות לוואי מאוחרות. לכך התייחס ה-FDA השבוע, וקבע כי מהידע הרב שהצטבר על כל החיסונים הקיימים בעולם, מכל העשורים האחרונים – כל תופעות הלוואי אם היו כאלה, התרחשו בשבועות הראשונים אחרי קבלת החיסון, ולכן אין כל חשש מתופעות לוואי מאוחרות.
עד כה נבדקו חיסוני הקורונה במשך 10 חודשים, וטכנולוגיית ה-mRNA נבדקת בבני אדם כבר שמונה שנים. תופעות הלוואי כולן היו קלות, וכללו אדמומיות וכאב במקום ההזרקה, חום, כאבי שרירים, חולשה, ובמקרים בודדים שלשולים. כל תופעות הלוואי חלפו תוך כיומיים. תופעות הלוואי הללו אינם מעידים על מחלה, אלא על תגובה חיסונית רבת עוצמה לחיסוני פייזר ומודרנה שמעידים אף הם על היעילות הגבוהה של החיסונים ביצירת ההגנה הנדרשת.